Uczniowie naszej szkoły, uczeń klasy IV - Jakub Jakubczyk, uczennice - Paulina Dziembor, Zofia
Jakubczyk z klasy szóstej oraz uczennice klasy siódmej Natalia Bielecka i Karolina Cieślak przygotowały
piękne pierniczki na Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne”.
Pierniczki zostały wspaniale udekorowane i ładnie zaaranżowane do zdjęcia.
Efekty ich pracy możemy obejrzeć na załączonych fotografiach.
Do udziału w konkursie na świąteczne piernikowe wypieki
zachęciły uczennice wychowawczynie klasy – pani Małgorzata Krasoń i pani
Agnieszka Piec.
Przepis na pierniczki
Składniki:
Składniki na
50 – 60 sztuk:
1/4 szklanki miodu (użyłam Piotrkowskiego
miodu wielokwiatowego)
80 g masła (Masło z Głuchowa)
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub
cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie:
1 łyżeczka kakao
(Jeśli
lubicie, wówczas pierniczki mają ciemniejszy kolor.)
Wykonanie
Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać,
do rozpuszczenia się cukru, a następnie całość przestudzić. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić lub zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt
sypkie, dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i
ponownie zmiksować.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, dobrze jest je
schłodzić - będzie się lepiej wałkowało.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w
temperaturze 170 – 180ºC. Należy uważać, by nie piec za długo, gdyż pierniczki
będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.
Po upieczeniu pierniczki wyjąć z piekarnika i
wystudzić na kratce.
Pierniczki do udekorowania choinki
Można przygotować wersję pierniczków do powieszenia na
choince.
Otworek do przewlekania wstążki należy zrobić przed
pieczeniem (np. słomką do napojów).
Pierniczki z cukierkowymi witrażykami
Przed upieczeniem w dużym pierniczku należy wykroić
mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na
macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po wystudzeniu.
Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu i po
zmięknięciu pierniczków.
Przepis na
pierniczki
Składniki:
1 jajko
200 g cukru pudru
200 g Piotrkowskiego miodu
wielokwiatowego
120 g Masła z Głuchowa
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na lukier:
1 białko jajka
200 g cukru pudru
Sposób wykonania
Wymieszaj mąkę z sodą
oczyszczoną, cynamonem i cukrem pudrem.
Dodaj masło i posiekaj całość nożem. Następnie zrób dołek i dodaj do niego
jajko oraz miód. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy
na grubość 3 mm. Powykrawaj foremkami kształty i poukładaj pierniczki na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że pierniczki podczas pieczenia
urosną. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
i piecz pierniki przez około 10 minut.
Sposób wykonania lukru
Utrzyj jajko z cukrem pudrem, aby uzyskać gładką masę. Żeby zrobić kolorowy lukier możesz dodać do niego odrobinę soku malinowego. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, posyp kolorową lub czekoladową posypką. Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je na talerz. Smacznego
Przepis na
pierniczki
Składniki:
1 jajko
2/3 szklanki
cukru
2 łyżki Piotrkowskiego
miodu wielokwiatowego
2 łyżki
Masła z Głuchowa
320 g mąki
pszennej
1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
¼ szklanki ciepłego mleka
Składniki na lukier:
1 białko jajka
200 g cukru pudru
Sposób wykonania
Na posypanej mąką stolnicy
rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1cm. Foremkami wykrajać pierniczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 2cm. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 -stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 12 minut
Sposób wykonania lukru
Utrzyj jajko z cukrem pudrem. Jeszcze
ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, posyp kolorową lub czekoladową posypką. Smacznego!