niedziela, 6 grudnia 2020

Bierzemy udział w konkursie na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne”.

Uczniowie naszej szkoły, uczeń klasy IV  - Jakub Jakubczyk, uczennice - Paulina Dziembor, Zofia Jakubczyk z klasy szóstej oraz uczennice klasy siódmej Natalia Bielecka i Karolina Cieślak przygotowały piękne pierniczki na Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne”. Pierniczki zostały wspaniale udekorowane i ładnie zaaranżowane do zdjęcia. Efekty ich pracy możemy obejrzeć na załączonych fotografiach.

Do udziału w konkursie na świąteczne piernikowe wypieki zachęciły uczennice wychowawczynie klasy – pani Małgorzata Krasoń i pani Agnieszka Piec.

                                                                               









     




Przepis na pierniczki

Składniki:

Składniki na 50 – 60 sztuk:

 1/4 szklanki miodu (użyłam Piotrkowskiego miodu wielokwiatowego)

 80 g masła (Masło z Głuchowa)

 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru

1 jajko

 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao

(Jeśli lubicie, wówczas pierniczki mają ciemniejszy kolor.)

 

Wykonanie

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, a następnie całość przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i ponownie zmiksować.

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, dobrze jest je schłodzić  - będzie się lepiej wałkowało. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Należy uważać, by nie piec za długo, gdyż pierniczki będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.

Po upieczeniu pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

 

Pierniczki do udekorowania choinki

 

Można przygotować wersję pierniczków do powieszenia na choince.

Otworek do przewlekania wstążki należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

 

Pierniczki z cukierkowymi witrażykami

Przed upieczeniem w dużym pierniczku należy wykroić mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po wystudzeniu.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu i po zmięknięciu pierniczków.

Przepis na pierniczki

Składniki:

1 jajko

200 g cukru pudru

200 g Piotrkowskiego miodu wielokwiatowego

120 g Masła z Głuchowa

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

Składniki na lukier:

1 białko jajka

200 g cukru pudru

Sposób wykonania

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, cynamonem i  cukrem pudrem. Dodaj masło i posiekaj całość nożem. Następnie zrób dołek i dodaj do niego jajko oraz miód. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Powykrawaj foremkami kształty i poukładaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik  do 180 stopni i piecz pierniki przez około 10 minut.

Sposób wykonania lukru

Utrzyj jajko z cukrem pudrem, aby uzyskać gładką masę. Żeby zrobić kolorowy lukier możesz dodać do niego odrobinę soku malinowego. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, posyp kolorową lub czekoladową posypką. Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je na talerz. Smacznego


Przepis na pierniczki

Składniki:

1 jajko

2/3 szklanki cukru

2 łyżki Piotrkowskiego miodu wielokwiatowego

2 łyżki Masła z Głuchowa

320 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej

¼  szklanki ciepłego mleka

Składniki na lukier:

1 białko jajka

200 g cukru pudru

Sposób wykonania

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 2cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -stopni (góra i dół bez termoobiegu)  przez ok. 12 minut

Sposób wykonania lukru

Utrzyj jajko z cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, posyp kolorową lub czekoladową posypką. Smacznego!